FTP – Filezilla

Dragan Filipović Četvrti deo - Skripta, Korak po korak, Kurs Comments (2)

Za prebacivanje fajlova na web hosting koristimo FTP (File transfer protocol) programe. Najpoznatiji program je Filezilla.

Da bi se povezali na hosting potrebno je da definišete sajt. File – Site manager.

U prozoru koji se otvori definišemo novi sajt – New site. Podaci koji su nam potrebni su Host, User i Password. Logon Type treba da prebacimo na Normal.

Kada se konektujemo dobićemo spisak fajlova i foldera na web hostingu.

Levi deo prikazuje fajlove na lokalnom računaru – Local site, a desni deo fajlove na internetu – Remote site.

Sa leve strane izaberemo naš root folder, desni klik UPLOAD – prebacićemo fajlove na trenutno otvoreni folder na hostingu.

Ukoliko se pojavi upozorenje o postojećem fajlu, izaberite opciju Uvek koristi ovu akciju, kako se ne bi stopiralo prebacivanje ukoliko niste pri računaru.

Prozor na vrhu prikazuje sistemske informacije, greške i upozorenja, a prozor na dnu prikazuje tok prebacivanja fajlova (brzinu, vreme, broj fajlova itd.).

Kada menjamo pojedine fajlove lokalno potrebno je da samo te fajlove prebacima na hosting. Uvek pazite da odgovarajući folder bude otvoren sa desne strane.

Oznake:

Comments (2) Trackback from your site.

Dragan Filipović

Predavač na Kursu Web Dizajna - Web edukator.

Komentara (2)

 • Emilija Resanovic

  |

  Imam jednu Hitnu molbu,kako da skinem okačen sajt,nisam ni sama sigurna kako sam ga nakačila,svakako nisam htela tu stranicu,jer sam je vežbala za Jkp.POMAGAJ kurs.frontenddot.com/pocetna
  pozdrav Emilija

  Thumb up 1 Thumb down 0

  Odgovori

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da biste dodali komentar.