Imenovanje fajlova

Dragan Filipović Kurs, Prvi deo - Skripta Comments (0)

Kod kreiranja fajlova za web veoma je bitno da pratite pravila za imenovanje fajlova. Ako vaši fajlovi nisu ispravno imenovani,  stranice mogu postati nedostupne ili jednostavno neće raditi pravilno.

Nemojte koristiti razmake u imenima fajlova 

Ako je potrebno da razdvojite više reči, koristite donju ctru (_)  ili crticu (-) :
o_nama.html
o-nama.html
Većina servera će dozvoliti razmake u imenima fajlova, ali se u određenim situacijama mogu javiti greške, jer će neki serveri prikazati “%20“ i može dovesti do zabune kada želite da pošaljete nekom link te stranice.

Kraća imena fajlova su bolja

Bolje je da imenujete fajl o-nama.html nego pogledajte-vise-o-nama.html, imena stranica se lakše pamte, a i lakše je vašim korisnicima da ukucaju URL.

Nemojte koristiti specijalne karaktere

 #, $, %, *, & – Ovi karakteri imaju neka druga značenja, kao na primer URL perimetri, koja možete aktivirati. Brojevi se mogu koristiti u imenima fajlova, jedino izbegavajte da ih koristite kao prvi karakter u imenu fajla.

Nemojte mešati velika i mala slova

Trebalo bi napisati index.html, a ne Index.html. Takođe izbegavajte velika slova, ako je moguće, mnogim Web serverima neće smetati, ali neki serveri prave razliku između velikih i malih slova i linkovi se neće pravilno razrešiti.

Budite konzistentni u dužini ekstenzije fajlova

Kod nedinamičkih sajtova koristite ili .html ili .htm ekstenzije, nikako zajedno.

Comments (0) Trackback from your site.

Dragan Filipović

Predavač na Kursu Web Dizajna - Web edukator.

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da biste dodali komentar.