Web strane

Dragan Filipović Drugi deo - Skripta, Kurs Comments (0)

Statičke stranice web sajta

Statičke stranice sajta su stranice koje kada se jedanput formiraju ne mogu da se menjaju same od sebe već su postojane sve dok ih sledeći put ne promeni sam web programer. Ekstenzija statičke web strane je .htm ili .html (npr: kontakt.html, o-nama.html, i sl)

HTML:

HTML i HTM su ekstenzije fajlova koji su zapravo Vaše stranice na internetu. Sa ovim ekstenzijama se predstavljaju isključivo statičke web strane. HTML (HyperText Markup Language) predstavlja jednostavan programski jezik koji služi za obeležavanje teksta koji se prikazuje korisniku i programiranje jednostavnih objekata na internetu. Ujedno je i standard za Internet dokumente.

Dinamičke stranice web sajta:

Dinamičke strane web sajta su stranice koje imaju sposobnost da se menjaju same na osnovu podataka i upita koje primaju od korisnika koji gleda web sajt. Koriste se najčešće prilikom izrade zahtevnijih web sajtova. Tehnike koje se koriste za izradu dinamičke web stranice su najčešće PHP, COLD FUSION, JAVA SCRIPT i ASP. Njihove ekstezije web stranice su .php, .cf, .jsp i .asp.

PHP:

PHP je najrasprostranjeniji programski jezik koji se koristi za programiranje dinamičkih web strana. Ekstenzija web strana koje se prave u PHP-u je .php. Da bi se koristio PHP potrebno je da ga hosting podržava. Najčešće se koristi zajedno sa MySQL bazom podataka i uglavnom radi na Linux operativnom sistemu pod Apache web serverom.

Comments (0) Trackback from your site.

Dragan Filipović

Predavač na Kursu Web Dizajna - Web edukator.

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da biste dodali komentar.