Struktura i folderi

Dragan Filipović Kurs, Prvi deo - Skripta Comments (0)

Organizacija foldera web sajta

U osnovi Web sajtovi su kolekcija foldera i fajlova. Web sajt se sastoji iz više elemenata: – web strane (statične ili dinamične: strana.html, strana.php) – mediji (slike, flash animacije, video, i sl: slika.jpg, baner.swf, film.avi) – pomoćni elementi (css stilovi, skripte i sl: stil.css, javascript.js) – folderi u kojima su smešteni svi fajlovi.

Da biste kreirali vaš sajt, prvo je potrebno da kreirate glavni folder na vašem hard disku – Root folder u kome će se nalaziti svi delovi web sajta. Unutar Root foldera napravićete strukturu foldera i fajlova na osnovu toga kako će se pojavljivati onlajn. Ako, na primer, imate mali sajt, svi vaši fajlovi će ići u Root folder, a kako vaš sajt postaje veći i kompleksniji, tako ćete praviti podfoldere.

NPR: http://www.mojsajt.rs/web-kurs/pocetak.html, -ovo znači da se u Root folderu sajta nalazi podfolder web-kurs, a u podfolderu web-kurs nalazi se fajl pocetak.html. Pored strukturiranja stranica na ovaj način, većina Web dizajnera će postaviti elemente sajta u posebne foldere. Ovo je dobar način da se organizuje sajt i da se dodatni elementi lakše pronađu – slike, css, skripte, video fajlovi i drugi elementi.

struktura foldera

Osnovna struktura web sajta

Pri izradi sajta web lokacija se sastoji od dva ili tri osnovna dela:

Lokalni folder - Ovaj folder se takođe zove i Lokalni Rut folder. U njemu se nalaze svi fajlovi, slike i ostali elementi Web sajta. Lokalni folder se nalazi negde na Hard disku vašeg računara. npr: C:\Documents and Settings\Korisnik\Desktop\KZM-Kurs

Udaljeni folder (engl. Remote Folder) – Ovo je folder gde objavljujete vaš sajt i on se nalazi na Web serveru vašeg Hosting provajdera.

Testing server folder - Ovo je folder gde Dreamweaver obrađuje dinamičke fajlove da bi kreirao dinamički sadržaj i gde se konektuje sa bazom podataka dok vi kreirate i testirate vaš sajt. Server za testiranje je najbolje postaviti na lokalnom računaru i dobija se instaliranjem XAMPP programa. XAMPP pravi „imitaciju“ Web servera na vašem računaru. Npr:  C:\xampp\htdocs\KZM-Kurs Najbolje je da se Lokalni folder poklapa sa Folderom testing servera.

Comments (0) Trackback from your site.

Dragan Filipović

Predavač na Kursu Web Dizajna - Web edukator.

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da biste dodali komentar.