Osnovni pojmovi

Dragan Filipović Kurs, Prvi deo - Skripta Comments (0)

Brovser:

Brovser (Browser – Brauzer, Brovser) je program za pregled veb sadržaja. Najpoznatiji brovseri su: Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Safary, Opera…

brovseri

Prikaz veb sajta zavisi od brovsera (tj. platforme) koji se koristi. Firefox i Chrome imaju sličan prikaz, uglavnom isti, dok Internet Explorer često ima drugačiji prikaz u odnosu na prva dva.

Domen za web sajt:

Domen predstavlja naziv Vaše web prezentacije na internetu. Oblika je npr, www.domen.com Postoji više vrsta domena i njihovih ekstenzija: .com, .net, .org, .rs, .co.rs, срб,  …

Poddomen:

Poddomeni se koriste za bolju organizaciju i preglednost sajta. Kada se koriste, stavljaju se u naziv domena umesto www. , pa se dobija domen oblika “novo.mojsajt.com“. U ovom primeru sajt je “www.mojsajt.com“ a subdomen ili poddomen je “novo“.

Hosting:

Hosting je mesto na internetu na kome se nalazi Vaš sajt. Pod „mesto“ se podrazumeva određeni  prostor na nekom računaru koji je non-stop povezan sa internetom.  Osnovni parametri hostinga o kojima se mora voditi računa su veličina memorije koja je dostupna, kapacitet mesečnog protoka podataka, operativni sistem, broj mail adresa i poddomena na hostingu, prisutnost baze podataka na sajtu, broj parkiranih domena, itd.

Podaci se sa Lokalnog računara prebacuju na Hosting putem FTP programa. (FTP – File Transfer Protocol).

Rezolucija i pikseli:

Rezolucija je broj piksela koji mogu stati u jednom dužnom inču. Rezolucije monitora variraju od 72 do 96 piksela po inču. (TV ima duplo manju rezoluciju). Veb grafike imaju rezoluciju od 72 dpi (dots per inch = pixel per inch), odnosno odgovaraju rezoluciji monitora. Dimenzije se u web dizajnu uglavnom izražavaju u pikselima (px). Dimenzija se ne može prevesti u cm jer zavisi od prikaza monitora i drugih faktora. Uobičajeni prikaz 17’’ monitora je 1024*768px, mada se sve više koriste wide screen monitori.

Comments (0) Trackback from your site.

Dragan Filipović

Predavač na Kursu Web Dizajna - Web edukator.

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da biste dodali komentar.