Uvod u web dizajn

Dragan Filipović Blog Comments (0)

Intro

Web dizajn je multidisciplinarno zanimanje, a u najužem smislu predstavlja spoj dizajna i programiranja.

Grafički dizajner – umetnički tip ličnosti, kreativan, dobro poznaje boje, fontove, voli da slika i crta ..Uglavnom koristi Photoshop i Illustrator. Run on Mac/Windows.

Tagovi: art, kreativnost, ideja, boje, skice, četkice, psd, 3d, tipografija, helvetica, 300px/inch, 

Grafički dizajner

Grafički dizajner

Web programer – posvećen pozadinskim ‘aplikacijama’ koje obezbeđuju funkcionisanje web sajta. Uglavnom koristi Notepad ++. Run on Linix.

Tagovi: aplikacije, hakovanje, kodovi, if else, hash, php, mysql, 

web programer

web programer

Web dizajner – između dve vatre . Uglavnom koristi Sublime i Notepad ++. Run on Dual Boot.

U zavisnosti od afiniteta, web dizajner u razvoju bi mogao da krene putem bliže dizajnu (User Interface, User Experience) ili bliže programiranju (Front-end developer, JavaScript, Frameworks, Theming, WP ).

Tagovi: brauzer, google, html, css, animate, boje, seo, jquery, tag

www.adhamdannaway.com

Web dizajner – www.adhamdannaway.com

 

Pregled oglasa za posao daje nam uvid u kontradiktorna očekivanja poslodavaca (firmi koje se bave web dizajnom!)  od web dizajnera. Uglavnom su kombinacije Grafički / Web dizajner, ili Web dizajner / Programer, a ne tako retko i Grafički dizajner / Web programer. U Srbiji morate biti One man Show - Profesionalac u Web dizajnu koji dovoljno dobro poznaje Grafički Dizajn, kao i Web Programiranje.

SEO expert – (SEO –  Search Engine Optimisation) Osnovna optimizacija jeste posao Web dizajnera, ali na današnjem tržištu veoma su potrebni eksperti iz ove oblasti. Osoba koja poznaje web dizajn, ali se više fokusirala na internet marketing.

Tagovi: prvi na google

SEO ekspert

SEO ekspert

 

Osnovni pojmovi

Web sajt (eng. web site) – internet prezentacija,  sajt.

Brauzer (eng. browser) – program za pregled web sajtova. Najpogodniji prevod je preglednik, ali je odomaćeno brauzer ili brovser. Pogrešno – pretraživač. Popularni brauzeri su: Firefox, Chrome, Internet Explorer,  Safari, Opera.

StatCounter browser usage - kurs web dizajna

StatCounter browser usage

 

 Domen, url ili adresa (eng. domain) – jedinstveno ime sajta na internetu. www.imesajta.com (http://imesajta.com ili http://www.imesajta.com).

HTTP – hypertext transfer protocol, brauzeri automatski ubacuju ovaj prefiks.

www – World Wide Web, skraćenica koja često postoji u nazivu domena, ali nije neophodna.

imesajta.com - naziv domena (domain name). Od 27.januara 2012-te moguće je registrovati i ćirilične domene имесајта.срб (više na www.rnids.rs)

** Kada znamo adresu sajta, ne koristimo Google, već adresu kucamo direktno u address bar.

Browser address bar

Browser address bar

Hosting - mesto na internetu na kome se nalazi Vaš sajt. Pod „mesto“ se podrazumeva određeni  prostor na nekom računaru koji je non-stop povezan sa internetom (server). Pored prostora hosting podrazumeva i određene komponente servera.

 Server - računar na kome su pokrenuti programi koji omogućavaju rad sajta. Server = hardver + softver. U daljem tekstu reč server će se odnositi na softver. Na neki način, server je kao operativni sistem za računar, povezuje domen, hosting i ostale funkcije sajta. Za razvoj sajtova najbolje je koristiti lokalni server (local), nakon izrade sajt se prebacuje na server na internetu (remote). 

Osnovne komponente servera su: web server, database server, mail server i ftp server. Najpoznatiji web serveri su Appache (linux i windows platforma) – 53% i IIS (windows platforma) – 16%. 

Najčešće se koristi deljeni hosting (shared hosting), što znači da se na jednom serveru pored vašeg sajta nalazi i veliki broj drugih sajtova. Naravno, moguće je zakupiti i namenski server (dedicated server) kako bi imali kontrolu nad celim sistemom (samostalna instalacija komponenti i izmena servera).

Hosting i domen se zakupljuje kod kompanija registrovanih za pružanje ovakvih usluga. 

 

Comments (0) Trackback from your site.

Dragan Filipović

Predavač na Kursu Web Dizajna - Web edukator.

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da biste dodali komentar.