Prvi čas – Uvod

Dragan Filipović Korak po korak, Kurs Comments (0)

Osnovni pojmovi

Brovser (Browser – Brauzer, Brovser) je program za pregled veb sadržaja. Najpoznatiji brovseri su: Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Safary, Opera…

Domen predstavlja naziv Vaše web prezentacije na internetu. Oblika je npr, www.domen.com Postoji više vrsta domena i njihovih ekstenzija: .com, .net, .org, .rs, .co.rs, срб, … Domen, URL ili Adresa sajta.

Hosting je mesto na računaru na kome se nalazi Vaš sajt. 

Server je program koji omogućava rad sajta. Na neki način, server je kao operativni sistem za računar, povezuje domen, hosting i ostale funkcije sajta. Za razvoj sajtova koristićemo lokalni server (local), nakon izrade sajt ćemo prebaciti na server na internetu (remote).

XAMPP je program koji ćemo koristiti za lokalni razvoj web sajtova i aplikacija. XAMPP u sebi sadrži web server APACHE , PHPMYADMIN za MySQL baze – dinamične sajtove i FILEZILLA – program za prebacivanje fajlova na internet server.

Program pokrećemo preko XAMPP Control Panel-a. Ukoliko Apache nije uključen potrebno ga je startovati.

xampp

 

Imenovanje fajlova

Kod kreiranja fajlova i foldera za web veoma je bitno da pratite pravila za imenovanje fajlova. Ako vaši fajlovi nisu ispravno imenovani,  stranice mogu postati nedostupne ili jednostavno neće raditi pravilno.

  • Koristite mala slova
  • Ne smete koristiti razmak između reči
  • Dve ili više reči spojite crticom (srednjom ili donjom)
  • Ne smete koristiti specijalne karaktere ? * č š i slično.

Većina servera će dozvoliti razmake u imenima fajlova, ali se u određenim situacijama mogu javiti greške, jer će neki serveri prikazati ”%20” i može dovesti do zabune kada želite da pošaljete nekom link te stranice.

Pogrešna imena fajlova su najčešće početničke greške.

Struktura i folderi

U osnovi Web sajtovi su kolekcija foldera i fajlova. Web sajt se sastoji iz više elemenata: – web strane (statične ili dinamične: strana.html, strana.php) – mediji (slike, flash animacije, video, i sl: slika.jpg, baner.swf, film.avi) – pomoćni elementi (css stilovi, skripte i sl: stil.css, javascript.js) – folderi u kojima su smešteni svi fajlovi.

Da biste kreirali vaš sajt, prvo je potrebno da kreirate glavni folder na vašem hard disku – Root folder u kome će se nalaziti svi delovi web sajta. Instalacijom XAMPP-a dobijamo folder xampp na lokalnom disku C:\xampp, u ovom folderu nalazi se folder htdocs koji predstavlja naš lokalni hosting C:\xampp\htdocs\. Rut folder mora biti na hostingu, odnosno u folderu htdocs. npr: C:\xampp\htdocs\root-folder, odnosno umesto root-folder upišemo naziv sajta npr: C:\xampp\htdocs\moj-sajt.

Ime foldera će biti naš domen - odnosno na lokalnom ‘internetu adresa sajta je http://localhost/moj-sajt

Plan strane i mapa sajta

Izrada Mape sajta

Definišemo koliko strana želimo, koje su glavne, a koje sporedne strane i sl.

Izrada Plana strane

Definišemo kako će nam izgledati strana, heder, futer, kolone isl.

Za primer koji ćemo raditi na kursu izabraćemo 4 glavne strane (Naslovna, O meni, Galerija i Kontakt) sa sledećim planom:

heder – Glavna slika

 

meni / navigacija
leva kolona desna (glavna) kolona centralni sadržaj
futer

 

 

Rezolucija i pikseli

Rezolucija je broj piksela koji mogu stati u jednom dužnom inču. Rezolucije monitora variraju od 72 do 96 piksela po inču. (TV ima duplo manju rezoluciju). Veb grafike imaju rezoluciju od 72 dpi (dots per inch = pixel per inch), odnosno odgovaraju rezoluciji monitora. Dimenzije se u web dizajnu se uglavnom izražavaju u pikselima (px). Dimenzija se ne može prevesti u cm jer zavisi od prikaza monitora i drugih faktora.

Širine monitora u pikselima veoma su različite: 320px mobilni telefoni, 768px  tablet računari, 1024px notebook-ovi, 1260px laptopovi, 1440px widescreen monitori, itd.

Za širinu sajtova često se koristi 960px, za potrebe kursa koristićemo širinu 800px.

Sve slike koje se koriste za web dizajn moraju biti rezolucije 72 px/inch. Slike takođe treba da budu upravo onih dimenzije kako planirate da ih postavite na sajt. U root folderu treba napraviti podfolder images u kome ćemo stavljati sve slike potrebne za dizajn. Za sve ostale vrste fajlova takođe ćemo praviti podfoldere, zbog bolje preglednosti.

Comments (0) Trackback from your site.

Dragan Filipović

Predavač na Kursu Web Dizajna - Web edukator.

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da biste dodali komentar.